fbpx

Je hebt het beste voor met je organisatie en je medewerkers. Toch blijkt leidinggeven soms moeilijker dan verwacht en een uitdaging voor leidinggevenden. Een kleine misser als leidinggevende kan voor medewerkers al een reden zijn om de hakken in het zand te zetten of (uiteindelijk) zelfs ontslag te nemen.

In deze blog zet ik een aantal uitdagingen en oplossingen op een rij. Herken jij jezelf in het volgende?

Uitdaging 1: Leidinggeven met focus
Jij en je medewerkers weten niet goed waar jullie naartoe werken. Er is geen plan van aanpak gemaakt en besproken. Het is niet iedereen duidelijk wat er precies moet gebeuren, wat leidt tot verwarring, inefficiëntie en frustratie. Zelf verbaast je je wanneer medewerkers niet aan jouw verwachtingen voldoen. Dit is leidinggeven zonder focus.

Om als team focus te krijgen kun je het volgende doen:

Bepaal duidelijke doelen
Voorkom onnodige afleidingen
Communiceer helder

Wanneer iedereen naar een duidelijk doel toewerkt, komen de activiteiten van je teamleden als puzzelstukjes samen en maken onnodige afleidingen geen kans. Je bent mentaal sterker en je komt in een gezonde “flow”. Je kunt samen met jouw team duidelijke doelen bepalen en hen af en toe de weg ernaartoe zelfstandig laten bepalen. Dit laatste zal hen extra motiveren.

We worden tegenwoordig omringd door afleidingen, zoals sociale media en non-stop binnenkomende e-mails. Sta deze afleiders niet meer toe door ze dagelijks op vaste momenten aandacht te geven. Zo blijf je gefocust.

Vraag jezelf daarnaast regelmatig af hoe je met je medewerkers communiceert. Of je uitleg duidelijk en uitgebreid genoeg is, of de prioriteiten duidelijk zijn en of de successen gevierd worden. Laat je medewerkers zich betrokken voelen bij de doelen en visie van het bedrijf.

De uitdaging om als leider gevolgd te worden

Uitdaging 2: Leidinggeven met vertrouwen
Vertrouw jij de medewerkers? Controleer je wat ze doen, kijk je naar het aantal gewerkte uren en mogen medewerkers thuiswerken?

Vertrouwen is de basis voor leiderschap en als het er niet is heb je een flinke uitdaging. Wanneer jij medewerkers niet vertrouwt, vertrouwen medewerkers jou ook niet. Je brein zal gaan redeneren met wantrouwen, waardoor je verantwoordelijkheden en taken niet te delegeert. Het gevolg is dat je veel zelf moet doen en je alleen komt te staan.

Door vertrouwen binnen het team te creëren, ontstaat er meer openheid. Medewerkers zullen meer gemotiveerd zijn om resultaten te behalen en ze zullen productiever zijn. Wanneer er vertrouwen is zullen medewerkers bovendien graag je hulp aanvaarden bij het ontwikkelen van hun talenten, waardoor ze de uitdaging aangaan en nog beter gaan presteren. Je zult oogsten wat je zaait.

Uitdaging 3: Effectieve terugkoppeling geven
“Feedback geven kost te veel tijd” Zie jij dat ook zo, of geef je regelmatig feedback?

Door geen feedback te geven kun je het team niet bijsturen wanneer dat nodig is, weten de werknemers niet goed wat je van ze verwacht en of je tevreden bent met de resultaten. Dat leidt tot spanningen en irritaties. Op de lange termijn kunnen medewerkers moedeloos worden en zelfs vertrekken.

Feedback geven hoeft niet altijd veel tijd te kosten, het kan ook in de vorm van een schouderklopje of een compliment bij het koffiezetapparaat. Geef feedback op een positieve manier. Spreek over de inhoud en val medewerkers niet persoonlijk aan. Geef daarom complimenten in het openbaar en (opbouwende) kritiek in een persoonlijk gesprek.

Terugkoppeling geven zorgt ervoor dat je medewerkers weten wat goed gaat en wat ze kunnen verbeteren. Zo zorg je ervoor dat de medewerkers én het team in hun rollen groeien.

Uitdaging 4: Positief leidinggeven
Kijk je naar wat er niet is en naar wat niet bereikt is? Hebben medewerkers iets in te brengen of heb je zelf altijd gelijk?

Door je negatief op te stellen, beperk je je mogelijkheden enorm. Medewerkers durven geen ideeën en innovatieve oplossingen meer aan te dragen. Bovendien nemen ze zelf een negatieve houding aan en zullen ze passiever worden.

Positieve mensen trekken elkaar aan. Ze zijn gelukkiger, staan bewuster in het leven en behalen meer succes. Door met een glimlach de werkvloer op komen, straal je energie uit en zullen je medewerkers ook met meer enthousiasme aan hun werkdag beginnen. Goede, creatieve en leuke ideeën leiden tot een positieve werksfeer en zullen jouw bedrijf laten groeien.

Uitdaging 5: Verantwoordelijkheid nemen
Wijs jij specifieke werknemers aan wanneer iemand je vraagt waarom er grove fouten gemaakt zijn en de gestelde doelen niet behaald worden?

Helaas wijzen leidinggevenden vaak nog steeds hun werknemers aan in plaats van zelf de verantwoordelijkheid te nemen, uit angst voor hun eigen positie. Vroeg of laat komen werknemers hier echter altijd achter en ze zullen dit niet waarderen. Als leidinggevende ben jij verantwoordelijk en hoor je zelf de verantwoordelijkheid te nemen wanneer er fouten gemaakt worden of doelen niet behaald zijn.

Door naar jezelf te wijzen in plaats van je medewerkers, zullen ze jou meer vertrouwen. Je laat zien dat je in staat bent om je taken uit te voeren, niet wegloopt voor verantwoordelijkheden en hen waar nodig beschermd.

De uitdaging om samen de kar te trekken

Uitdaging 6: Niet durven delegeren
Wil je als leidinggevende dingen ook het liefste zelf doen? Wil je ook graag tijd besparen door het “in één keer goed te doen” en “het anderen niet te hoeven uitleggen”?

Je bent resultaatverantwoordelijk en daarom heb je vaak de neiging om zelf te veel taken op te pakken. Je komt niet meer toe aan de niet-dagelijkse kerntaken, je hebt geen tijd om te kijken of je werknemers goed werk verrichten en je kunt alle gemaakte beloftes en afspraken niet meer nakomen. Het gevolg: Je wordt minder serieus genomen..

Delegeren is het toevertrouwen van taken aan medewerkers en daarvoor moeten ze waar nodig worden getraind/opgeleid. Zo groeien medewerkers in hun positie en je krijgt meer tijd voor jouw kerntaken. Je zult merken dat je bedrijf meer flexibel wordt en dat je meer tijd krijgt.

 

Wil jij meer handvatten om jouw leiderschapskwaliteit te verbeteren? Onze LMI programma’s helpen wereldwijd mensen om dat te bereiken en om het bedrijfsrendement enorm te vergroten. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te ontdekken of we dat ook jou kunnen bieden.

Ik wens je een fijne (werk)dag toe en graag tot de volgende blog,

Evert Lassche

Evert Lassche

 

GRATIS eBook: Effectief leidinggeven aan thuiswerkers

Thuiswerken is de normaal geworden. Maar hoe geef je effectief leiding aan thuiswerkers?
Niets missen? Download dan HIER mijn GRATIS eBook met nuttige tips!