Een medewerker op de werkvloer kijkt even niet uit en stoot een stapel kwetsbare producten om. Vanuit zijn kantoor ziet zijn leidinggevende, de eigenaar, het gebeuren en hij stormt zijn kantoor uit om de medewerker de les te lezen…
Ik was er getuige van nadat deze leidinggevende als mogelijke nieuwe klant was aangedragen. Dit was zeker een mooi punt om in een ontwikkeltraject mee te nemen.
We zijn allemaal weleens boos
Boosheid is een volstrekt natuurlijke emotie. Het omvat onder andere ook stress, vernedering, jaloersheid, stilzwijgen, hevige discussie, frustratie, negativiteit, rebellie, kortaf zijn en koppigheid. En juist omdat we door boos te zijn veel energie loslaten veroorzaakt boosheid vaak materiële en immateriële schade; het komt onze relaties niet ten goede. Wel jammer, want we bedoelen het allemaal zo goed!
Waarom zijn we boos?
Boosheid ontstaat simpelweg doordat dingen niet gaan zoals we willen. Vaak onderdrukken we het gevoel van boosheid, ook omdat boos worden sociaal (en zeker op de werkplek) ongewenst is. Al deze onderdrukte gevoelens hopen echter wel op totdat op een bepaald moment de bekende ‘druppel’ de bom laat barsten. Die druppel kan een heel onschuldig iets of iemand zijn.
Als je merkt dat je boos (gefrustreerd, gestrest, kortaf, o.i.d.) bent heeft het dus niet zoveel zin om te gaan bedenken waardoor het komt; waarschijnlijk hebben veel dingen in het verleden eraan bijgedragen.
Hoe kun je hiermee het beste omgaan?
De energie van de onderdrukte gevoelens zitten in je lichaam als lucht in een drukvat. Om een explosie te voorkomen helpt het om
- Je te realiseren dat niet alles gaat zoals jij het wilt en alle negatieve gebeurtenissen zo snel mogelijk van je af te zetten. Dat vergt een mentale ontwikkeling naar meer positief denken. (Let op: Echt positief denken doe je zonder erbij na te denken!)
- de energie achter je boosheid in te zetten om constructieve dingen te doen; dingen die nodig even moeten gebeuren en waar je zo vaart achter zet. Dat is ook de natuurlijke bedoeling van boosheid als emotie: hindernissen gemakkelijker kunnen nemen. Niet voor niets hoor je regelmatig “Als ik me even kwaad maak dan is het zo gebeurd.” Sporten kan overigens ook zo’n constructieve actie zijn (waarbij je dan natuurlijk wel moet uitkijken dat dit voor jezelf of anderen niet destructief uitpakt).
De bovengenoemde leidinggevende heeft overigens een LMI Effectief Persoonlijk Leiderschap ontwikkel-programma doorlopen, waarna hij zijn medewerkers constructief hielp wanneer er soms eens iets misging. Als vanzelf ging het vervolgens steeds minder vaak mis! 🙂
Mijn vraag: Wanneer was jij het laatst, thuis of op je werk, boos en hoe ging je daarmee om?
Graag tot de volgende blog,
Wil je jezelf verder ontwikkelen als Leider?
Maak dan kennis met de verschillende facetten van Leiderschap.
Download dan nu ons GRATIS eBook: De Effectieve Leider – Persoonlijk Leiderschap