fbpx

Wordt vaker thuiswerken het nieuwe normaal? Tijd- en plaatsonafhankelijk werken brengt veel voordelen, maar zeker ook uitdagingen. De reistijd en uitvoerige besprekingen op kantoor worden ingewisseld door efficiënt werken aan de keukentafel en leidinggeven en samenwerken via digitale hulpmiddelen.

Vaak wordt er tegenwoordig in organisaties leiding gegeven in de ‘waan van de dag’. Dat wil zeggen, er speelt iets en daarover worden direct op de werkvloer afspraken gemaakt. Bij thuiswerken zullen leidinggevenden en hun medewerkers meer vooruit moeten denken en het aansturen zal op een andere manier vormgegeven moeten worden. Het is daarbij nu belangrijker dan ooit, dat er op eindresultaten wordt gestuurd en minder op de weg ernaartoe.

Maar hoe organiseer je het nu zo dat dezelfde resultaten behaald kunnen worden, onafhankelijk van de locatie waar je medewerkers werken?

Richtinggevend leidinggeven
Het traditionele controlerend leiderschap gaat plaats maken voor een meer richtinggevende leidinggevende die op haar/zijn medewerkers durft en kan vertrouwen. De thuiswerkende medewerkers zullen werken met duidelijke (vooraf opgestelde) doelen en streven naar resultaat. Dat betekent dat je als leider zelf beter dan ooit moet weten wat de gewenste eindresultaten zijn.

Als leidinggevende kom je werknemers op kantoor minder vaak tegen. Daardoor is het nog belangrijker om duidelijk te weten ‘wat je van elkaar verwacht’. Maak om die reden vooraf duidelijke afspraken, denk hierbij aan afspraken over werktijden, maar ook over doelstellingen voor de week, de maand, het kwartaal en het jaar. Door samen resultaatgerichte afspraken te maken, zal de medewerker zich verantwoordelijker voelen. Dit betekent ook dat het bijhouden en uitwisselen van de tussentijdse resultaten nog belangrijker wordt.

Zorg voor prettig en regelmatig contact
Het is belangrijk om op vaste momenten contact op te nemen met je werknemers. Bespreek met hen wat ze al bereikt hebben, waar ze tegenaan lopen en vraag hen of ze hulp nodig hebben. Toon interesse in je werknemers, laat zien dat je vertrouwen hebt en geef hen welverdiende complimenten.

Werknemers halen een groot deel van hun werkgeluk uit contact met collega’s. Zorg ervoor dat jouw werknemers niet in een sociaal isolement terechtkomen. Laat de mogelijkheid open om samen te werken en digitaal te overleggen. Ook is het mogelijk om de medewerkers bijvoorbeeld eenmaal in de week vanuit kantoor te laten werken en ook een kort gezamenlijk overleg te hebben. Voor de werknemers zelf is het belangrijk dat ze (thuis) een fijne werkplek te hebben, waardoor ze zich goed op het werk kunnen richten.

Geef tips om de werkdag productief te maken
Als leidinggevende is het belangrijk dat je medewerkers tips geeft om werkdagen effectief en productief te maken. Ik heb er hier daarom vier voor je opgeschreven:

  1. Zorg ervoor dat je je “normale” werkritme aan blijft houden, denk hierbij aan vroeg opstaan, pauze houden op dezelfde tijd en eventueel je lunch al klaar hebben staan. Structuur in de dag met heldere tijdsblokken voor de verschillende werkzaamheden is cruciaal.
  2. Houdt de tijd goed in de gaten, want overwerken is erg gemakkelijk wanneer je thuis werkt. Prioriteer je werkzaamheden goed. Ben je in de middag toch bezig geweest met niet-werk gerelateerde taken? Bepaal dan vooraf hoeveel tijd je in de avond deze tijd in zult halen en zet eventueel een wekker. Stop op tijd, zodat je productief bent en de volgende dag weer fris kunt beginnen.
  3. Voorkom zoveel mogelijk afleidingen gedurende de dag, zoals sociale gesprekjes, telefoontjes, sociale media etc. Richt je werkplek daarom zo in dat je omgeving je niet afleidt en plan tijd in voor sociale gesprekken met collega’s.
  4. Werk doel- en resultaatgericht. Maak vooraf per dag een to-do list aan de hand van de (vooraf opgestelde) doelen en start de dag door meteen de belangrijkste zaken op te pakken. Voer deze taken uit door te werken in blokken van 1 à 2 uur en houd hiertussen korte breaks door bijvoorbeeld iets te drinken te halen. Daag jezelf uit en blijf gemotiveerd. Het is ook belangrijk om de dagelijkse successen met collega’s te delen, dat doe je immers meestal op kantoor ook.

Wil je effectiever leidinggeven aan je thuiswerkende medewerkers? Onze LMI programma’s helpen wereldwijd mensen om dat te bereiken en om het bedrijfsrendement enorm te vergroten. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te ontdekken of we dat ook jou kunnen bieden.

Ik wens je een fijne (werk)dag toe en graag tot de volgende blog,

Evert Lassche

 

Wil je jezelf verder ontwikkelen als Leider?

Maak dan kennis met de verschillende facetten van Leiderschap.
Download dan nu ons GRATIS eBook: De Effectieve Leider – Persoonlijk Leiderschap