fbpx

Er is al veel gezegd en geschreven over positief denken; boeken zijn erover volgeschreven. Deze en komende weken zal ik hieraan wat aandacht besteden vanuit de praktische en resultaatgerichte LMI insteek. Deze week help ik je de situatie herkennen:

Een half jaar geleden reed ik met mijn dochter ’s-Avonds, onderweg naar huis, de file in. We stonden net stil toen we een grote klap hoorden en voelden: Een jonge man had ons van achteren aangereden. Nu kon ik, volgens een boek dat ik laatst las, kiezen uit diverse eerste reacties:

 1. “Wat maakt het ook uit; dit soort dingen gebeuren mij altijd.”
 2. “De auto is zo beschadigd dat hij waarschijnlijk nooit meer dezelfde zal zijn. Het leven is niks. Dit gaat me, als ik al niets zelf moet betalen, vast een hoop tijd kosten.”
 3. “Die man is vast woest. Straks gaat hij nog met me op de vuist. En als hij dat niet doet dan krijgen ze vast de auto niet goed meer of gaat de reparatie het nodige kosten.”
 4. “Dat komt goed uit. Misschien kan ik hier wel een slaatje uit slaan.”
 5. “Wat een idioot! Die verdient een flinke tik op zijn neus.”
 6. “Let dan ook op hoe je rijdt, stommeling! Mijn God! De wereld loopt vol met dit soort idioten. Hoe durft hij mijn auto te beschadigen. Wie denk ‘ie wel dat ‘ie is!?”
 7. “Ach, We zijn allebei verzekerd. Ik zal het formulier even met hem invullen. Is vervelend maar ik regel het wel met hem.”
 8. “Dit soort dingen gebeuren soms als je 40.000 Km per jaar rijdt.”
 9. “Hoe kan ik deze man geruststellen? Hij hoeft zich hier niet slecht over te voelen. Even het formulier invullen en dan kunnen we het samen vast prima vinden.”
 10. “Het had erger gekund; er zijn geen gewonden. Het is toch alleen maar geld en tijd. De verzekering lost het wel op. De man zal zich wel rot voelen; dat is natuurlijk. Niets aan te toen. Het is maar een klein ongemak.”
 11. “Even praktisch zijn. Ik wil dit even snel afhandelen zodat mijn dochter op tijd naar bed kan. Hoe kunnen we dit het meest efficiënt oplossen?”
 12. “Ik hoop dat de man niet overstuur is; ik zal hem even kalmeren. Misschien wil hij het buiten de verzekering regelen en kan ik hem helpen. Dit stelt eigenlijk niets voor.”
 13. “Ach, op de achterklep zitten toch al wat krassen en die kunnen nu in het herstel mooi worden meegenomen. En hé, volgens mij ken ik die man. Volgens mij heeft hij een eigen bedrijf. Misschien kunnen we eens kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Leuk!”

De laatste reactie is vanzelfsprekend de meest positieve. Als ik eerlijk ben kwam ik destijds op 10 uit.

Mijn vraag van deze week: Bepaal voor jezelf eens eerlijk wat jouw reactie zou zijn. Vanaf volgende week volgen praktische tips voor meer positiviteit!

Graag tot de volgende blog,
Edwin Hoek

 

Wil je jezelf verder ontwikkelen als Leider?

Maak dan kennis met de verschillende facetten van Leiderschap.
Download dan nu ons GRATIS eBook: De Effectieve Leider – Persoonlijk Leiderschap