fbpx

Vorige week schreef ik over het aantrekken van bevlogen medewerkers. Ik schreef toen dat een essentiële voorwaarde hiervoor is dat je als leidinggevende zelf bevlogen bent. Maar hoe doe je dat? Hoe raak je bevlogen?

Het begint met nieuwsgierigheid
Wakker je nieuwsgierigheid zoveel mogelijk aan zodat je een sterke basis hebt. Iedereen bezit een aangeboren nieuwsgierigheid. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die hun omgeving verkennen. Door geduldig te zijn en aan te moedigen leidt nieuwsgierigheid tot leren.

Soms zijn dat geduld of die aanmoediging er niet, of niet geweest, waardoor de natuurlijke nieuwsgierigheid (en het leren) onderdrukt zijn. In eerdere blogs beschreef ik dit jaar enkele technieken om deze ‘conditionering’ op te heffen; blader gerust eens terug.

Uit nieuwsgierigheid ontstaan interesses
Nieuwsgierigheid richt zich meestal in brede zin op de omgeving. Uit de vele onderwerpen waarnaar je nieuwsgierig bent zijn er altijd wel een paar waarin je interesse hebt. Enthousiasme en bevlogenheid ontstaan uit dergelijke interesses!

Wellicht heb je al werk dat je interesseert terwijl je toch niet echt bevlogen (meer) bent: De eerste golven van nieuwsgierigheid zijn bevredigd. Dan kun je een ander vakgebied zoeken of je nieuwsgierigheid opnieuw aanwakkeren. Nieuwsgierigheid kun je aanwakkeren door jezelf vragen te stellen waarop je het antwoord nog niet weet.

Doe kennis op
Om enthousiast en bevlogen te raken is het essentieel dat je kennis opdoet op het gebied dat je interesseert. Door kennis heb je overzicht, bepaal je waaraan je wilt werken en ontwikkel je het geloof dat je je doelen kunt bereiken. Kennis biedt bescherming tegen aanvallen van twijfel, angst, zorgen en besluiteloosheid.

Test en versterk je overtuigingen
We zeggen vaak dat we ergens in geloven. Maar echt geloven is gebaseerd op kennis die emotioneel en ‘aan den lijve’ is getest. Bijvoorbeeld: Je hebt interesse in voetbal en je weet er alles over. Je hebt ook gelezen dat het fantastisch is om in een vol stadion te voetballen. Dat ga je echter pas echt geloven wanneer je zelf een keer in een vol stadion hebt gevoetbald.

Samenvattend: Met nieuwsgierigheid ontdek en ontwikkel je een interesse. Kennis geeft richting aan je ontwikkeling en aan je werk waardoor echt geloof ontstaat. Versterk deze vier componenten en je raakt bevlogen. Echt!

Mijn vraag van deze week: Wat interesseert jou in je werk en wat weet je hierover nog niet?

Graag tot volgende week,
Edwin Hoek

 

Wil je jezelf verder ontwikkelen als Leider?

Maak dan kennis met de verschillende facetten van Leiderschap.
Download dan nu ons GRATIS eBook: De Effectieve Leider – Persoonlijk Leiderschap