De Franse schrijver Victor Hugo, bekend van bijvoorbeeld de roman “Les Misérables”, definieerde het in de 19e eeuw als volgt: “Initiatief nemen is doen wat juist is zonder dat het gezegd wordt.”
Wat hij niet schreef is dat iederéén initiatief kan nemen. In een werkomgeving gaat het dan bijvoorbeeld om een nieuw idee of andere werkwijze, maar ook om het helpen van een collega die het druk heeft of ergens even niet uit komt.
Als leidinggevende kun je als volgt bevorderen dat medewerkers initiatief nemen:
- Zorg dat er een enthousiasmerende visie is en zorg dat medewerkers daaraan worden herinnerd. Laat medewerkers ook hun persoonlijke doelen benoemen en visualiseren. Leg een duidelijke koppeling tussen het bereiken van deze visie en doelen en de werkzaamheden van de medewerker.
- Geef duidelijk aan welke eindresultaten er van elke medewerker verwacht worden. Geef waar mogelijk ook de vrijheid en het vertrouwen om dit op een eigen manier te bereiken (dat geeft zelfvertrouwen). Stel daarbij wel altijd duidelijk opleverdata die uitdaging bieden; de beste ideeën en initiatieven ontstaan wanneer mensen worden uitgedaagd.
- Begeleid en train je medewerkers waar nodig om de nodige vaardigheden op te doen of te verbeteren. Leer hen doelen te stellen en bereiken, productief te zijn, goed te communiceren en samen te werken, zichzelf te motiveren, etc. (bijvoorbeeld middels een LMI “Effectieve Persoonlijke Productiviteit” ontwikkelprogramma).
- Schep een prettige werkomgeving die creativiteit stimuleert en die het maken van fouten toestaat. Leer medewerkers om kansen te herkennen en te beoordelen welke initiatieven zullen bijdragen aan het succes van het bedrijf.
- Accepteer dat elk initiatief kan falen óf tot succes kan leiden! (Vanzelfsprekend minimaliseer je het falen.) Geef altijd het vertrouwen dat initiatieven gewaardeerd worden. Erken de inspanningen van medewerkers altijd, ongeacht het resultaat, en vraag wat de leerpunten zijn. Beloon succes altijd. (En dat kan ook gewoon met een schouderklopje of op een andere door de persoon gewaardeerde wijze.)
… En natuurlijk geldt ook hier de gouden regel: Geef zelf het goede voorbeeld!
Mijn vraag deze keer luidt: Op welke van de bovenstaande punten kun je het nog beter doen? (Neem vervolgens het initiatief om dit te verbeteren)
Graag tot volgende week,
Edwin Hoek
Wil je jezelf verder ontwikkelen als Leider?
Maak dan kennis met de verschillende facetten van Leiderschap.
Download dan nu ons GRATIS eBook: De Effectieve Leider – Persoonlijk Leiderschap