Er staat een medewerker in je kantoor met een probleem, wat doe je? Kom je gelijk met een oplossing, zodat jullie beiden verder kunnen met de werkzaamheden? Of zet je de medewerker aan het denken door vragen te stellen en tijd te steken in persoonlijke ontwikkeling, waardoor hij/zij uiteindelijk zelf het antwoord op de vraag geeft.
De eerste optie is een snelle oplossing en op de korte termijn effectief, maar op de lange termijn zorg je er zo als leidinggevende voor dat medewerkers in een fixed mindset komen. Dat betekent dat ze op dezelfde manier blijven denken en werken, met dezelfde resultaten. Ook blijven medewerkers met hun problemen op je afkomen, waardoor je niet aan belangrijke activiteiten toekomt.
Lukt het jou om op je handen te gaan zitten om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren?
Waarom problemen zelf oplossen?
Op je handen zitten betekent dat je het aan je werknemers overlaat om zelf met oplossingen te komen met eventueel een bepaalde mate van controle. Je vraagt hen welke oplossingen ze zelf in gedachten hebben en welke het meest voor de hand ligt.
Bij het zelf aandragen van oplossingen, zoals in het voorbeeld, geef je jezelf een beloning op de korte termijn. Het brein maakt bij het geven van oplossingen dopamine aan, wat erg verslavend is. Wanneer je op je handen gaat zitten, zul je deze dopamine op korte termijn niet meer ontvangen. Het kan daarom erg moeilijk zijn, om op je handen te gaan zitten. Hierdoor ben je soms zelf (onbewust) de grootste belemmering voor de persoonlijke ontwikkeling en het goed presteren van jouw medewerkers. Je zit hiermee jezelf én je medewerkers in de weg.
Niet op je handen kunnen zitten kan ook andere oorzaken hebben. Het is belangrijk om je hiervan bewust te worden, zodat je eraan kunt werken. Je schiet bijvoorbeeld onbewust snel te hulp en je denkt er niet over na. Ook kan het zijn dat je denkt het zelf beter te weten en kunnen of wil je laten zien dát je het weet. Daarnaast kan het zijn dat je medewerker niet weet hoe hij/zij dit probleem zelf kan oplossen; het probleem is te complex of de kennis ontbreekt. (Zit de medewerker wel op de juiste positie?)
Voordelen van het stimuleren persoonlijke ontwikkeling
Door op je handen te gaan zitten, zul je de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers stimuleren. Hierdoor zullen zij beter in hun vel zitten, met meer plezier naar het werk komen en minder snel vertrekken.
Medewerkers zullen:
● | vaardigheden ontwikkelen |
● | meer zelfvertrouwen krijgen |
● | zich meer gewaardeerd voelen |
In de praktijk betekent dit dat teamleden soms fouten zullen maken die je al lang aan zag komen. Ze zullen van deze fouten leren en dit de volgende keer proberen te voorkomen.
Wanneer je op jouw handen gaat zitten, beloon je jezelf én jouw medewerkers op de lange termijn. Door een coachende houding aan te nemen, zullen zij een “groei-mindset” ontwikkelen. Met deze nieuwe mindset richten medewerkers zich op kansen, persoonlijke ontwikkeling en groei. Je zult zelf meer tijd overhouden voor andere zaken en je hebt minder aan je hoofd. Hun succes is jouw succes.
Wat is er nodig om op je handen te gaan zitten?
Je kunt niet altijd zomaar op je handen gaan zitten. Je wilt bijvoorbeeld niet te veel risico lopen, wanneer eventuele fouten te kostbaar of gevaarlijk zijn voor een medewerker of voor je bedrijf.
Medewerkers moeten over voldoende kennis en kunde beschikken om het probleem zelf op te lossen. Daarnaast moet zij voldoende zelfvertrouwen en motivatie hebben. Jij moet ervoor zorgen dat medewerkers zich gesteund voelen en de ruimte hebben om fouten te maken.
Hoe je persoonlijke ontwikkeling stimuleert
Wanneer je op je handen zit, kun je luisteren en goede vragen stellen zonder direct in de actie-modus te schieten. Doordat je op je handen zit, zullen juist de medewerkers geactiveerd worden en in een andere mindset komen, de bovengenoemde “groei-mindset”. Om medewerkers in een groei mindset te krijgen, is het belangrijk om ze aan het denken te zetten over gewenste acties en succesvol gedrag.
Ik heb voor jou op een rij gezet hoe je persoonlijke ontwikkeling het beste kunt stimuleren door op je handen te gaan zitten:
1) | Bespreek om te beginnen met je medewerkers dat je in de toekomst problemen op een andere manier gaat aanpakken, omdat je wilt helpen bij persoonlijke ontwikkeling. Laat medewerkers hierbij weten dat je hen gelooft en steunt. Zorg voor een open, respectvolle en behulpzame houding. |
2) | Wanneer medewerkers bepaalde vaardigheden missen, maak je samen met hen een plan om deze vaardigheden te ontwikkelen. Om groei te stimuleren kun je dit periodiek evalueren. Het gevolg van zich ontwikkelende werknemers, is dat zij meer eigen initiatief zullen nemen en daarmee ook anderen een goed voorbeeld geven. |
3) | Wanneer medewerkers met een probleem bij je komen, help je hen waar nodig met bijvoorbeeld brainstormen of het bedenken van oplossingen. Zorg er daarbij voor dat je zelf geen oplossingen aanreikt. Dit doe je door vragen te stellen, in plaats van advies te geven. Je luistert goed naar medewerkers, je bent oprecht nieuwsgierig en stelt positieve vragen. Het is belangrijk om de vragen positief te formuleren, anders komt de “groei-mindset” er niet. |
Uiteindelijk wordt je zo leidinggevende van een zelforganiserend team. De teamleden kunnen hun eigen zaken regelen en zelf tegenslagen overwinnen. Als leidinggevende blijf jij het team sturen en coachen en houd je ook meer tijd over voor andere belangrijke zaken.
Wil je de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers stimuleren door op je handen te gaan zitten? Wellicht heb je nog andere vragen om effectiever leiding te geven. Onze LMI programma’s helpen wereldwijd leidinggevenden om dat te bereiken en om het bedrijfsrendement enorm te vergroten. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te ontdekken of we dat ook jou kunnen bieden.
Ik wens je een fijne (werk)dag toe en graag tot de volgende blog,
Evert Lassche

GRATIS eBook: Effectief leidinggeven aan thuiswerkers
Thuiswerken is de normaal geworden. Maar hoe geef je effectief leiding aan thuiswerkers?
Niets missen? Download dan HIER mijn GRATIS eBook met nuttige tips!