fbpx

Wij zien vaak dat leidinggevenden zich in de praktijk anders gedragen dan ze zelf graag zouden willen. Ze willen bijvoorbeeld het team motiveren of meekrijgen, maar missen de daarvoor benodigde houding of manier van denken. Met name ontbreekt het benodigde zelfinzicht.

Door als leidinggevende uit de waan van de dag te stappen, maak je tijd en ruimte om je eigen houding te bekijken en jezelf kritische vragen te stellen. Zo kun je je dagelijkse gedrag goed onder de loep nemen, waardoor je uiteindelijk een effectievere leider kunt worden.

Benieuwd welke vragen je zelfinzicht geven? Je ontdekt het in deze blog.

Waarom is het belangrijk om als leidinggevende zelfinzicht te ontwikkelen?

Als leidinggevende richt je je automatisch op de wereld om je heen, en niet zozeer op jezelf. Door als leidinggevende wél te kijken naar wat er zich bij jou ‘onder de motorkap’ afspeelt, kun je gaan inzien waar je houding vandaan komt en welke gevolgen hij heeft. Je houding is vaak onbewust en gebaseerd op jouw wereldbeeld, waarden en normen; vaak meegekregen vanuit huis, studie of werk.

Wanneer je als leidinggevende je eigen gedrag kritisch bekijkt en vragen stelt, ontstaat het zelfinzicht en zul je uiteindelijk je eigen denkgewoonten en gedrag gaan herkennen. Zodra je inziet welke van je huidige denk- en werkwijzen niet effectief zijn, wil je ze waarschijnlijk maar al te graag veranderen. Zo’n verandering in je houding en/of gedrag kan namelijk veel invloed hebben op je team. Kleine veranderingen blijken daarbij in de praktijk meestal een groot verschil te maken. Door jezelf de juiste vragen te stellen, kun je als leidinggevende dus met je team (veel) meer en betere resultaten gaan boeken.

De uitdaging om je passie over te brengen

Welke vragen geven je als leidinggevende zelfinzicht?

Je moet moedig zijn om jezelf zo nodig lastige vragen te stellen. Soms zien we onszelf ongewenst gedrag vertonen en weten we niet waarom we dit zo doen. Door jezelf vragen te stellen, stel je jezelf open voor het aanpassen van dit gedrag.

Vraag 1: Waar geloof ik in? (Waar sta ik voor?)

Als eerste is het belangrijk om te weten waarin je gelooft: Wat wil je als leidinggevende graag bereiken? Welke waarden en normen hanteer je daarbij als randvoorwaarden? En welke mentale houding en manier van leidinggeven passen het beste bij jou en bij de manier waarop jij met anderen om wilt gaan?

Na het beantwoorden van deze vraag is het goed om je huidige praktijk te bekijken. Sluit die aan bij de antwoorden die je net gegeven hebt? Zo niet, welke verschillen zijn er? En waar wil en kun je op bovengenoemde punten bijsturen?

Vraag 2: Wat zijn mijn talenten?

Weet je wat jouw talenten zijn? Heb je de ruimte om deze talenten optimaal in te zetten? Benut je deze ten volle in je huidige functie? Wat belet je om al je talenten volledig te benutten?

Vraag 3: Waarom doe IK dit?

Vraag bij alles wat je doet: “Waarom doe IK dit?” Waarom ben jij degene die aanwezig is in deze vergadering? Hoe komt het dat jij altijd alle problemen oplost? Waarom bespreek jij dit voorstel met de klant?

Is er iemand anders die dit ook zou kunnen doen? Of is het handig als er iemand anders is die dit wanneer nodig ook zou kunnen doen? Is er een logische reden waarom jij bepaalde dingen niet kunt loslaten?

Vraag 4: Waarom ben ik leidinggevende?

Waarom ben jij eigenlijk leidinggevende? Heb je jezelf die vraag wel eens gesteld? Ben je in deze rol op je plek?

Weet je ook wat voor leidinggevende je bent? Wat draag jij in deze rol bij aan de organisatie of het organisatieonderdeel? En wat geef jij de medewerkers mee?

Vraag 5: Waarom zouden medewerkers naar mij luisteren?

Waarom zouden de medewerkers jouw (nieuwe) ideeën en aanwijzingen overnemen? Dit is een simpele, maar erg belangrijke vraag. Kun jij hem beantwoorden?

Een antwoord als “omdat ik de baas ben” of “omdat ik dat zeg” zijn achterhaalde gedachten en werken niet meer. Medewerkers volgen een leidinggevende omdat ze haar of hem vertrouwen, en omdat ze begrepen en geïnspireerd worden.

Hoe zet je het nieuwe zelfinzicht om in effectief leidinggeven?

Bewustwording van je huidige mentale houding en gedrag, is de eerste stap naar effectiever leidinggeven. Je brengt met bovenstaande vragen helder voor ogen wat je huidige gedrag is en of dit overeenkomt met het gewenste gedrag. Met dat inzicht, en met de juiste motivatie, kun je ervoor zorgen dat je je (meer) gaat gedragen zoals je dat wilt: je wordt meer bekwaam.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en daarom is het belangrijk om concreet op papier te zetten waar je naartoe wilt werken en welke stappen je moet zetten om er te komen. Door telkens op één tussenstap de focus te leggen (in plaats van allemaal), heb je meer kans om te slagen en bereik je je uiteindelijke doel. Dat doel is het doorbreken van je onbewuste, ongewenste denkpatronen, zodat je onbewust bekwaam wordt.

 

Je weet nu wat je huidige én je gewenste gedrag is, maar wil je graag meer zelfinzicht opdoen of heb je hulp nodig bij het opzetten van een actieplan? Bij LMI begeleiden we al sinds 1966 leidinggevenden en organisaties, bijvoorbeeld met het LMI programma Effectief Persoonlijk Leiderschap. Ik maak altijd graag even tijd om een kop koffie met je te drinken, eventueel via Zoom.

Ik wens je een fijne (werk)dag toe en graag tot ziens,

Evert Lassche

Evert Lassche

 

GRATIS eBook: Effectief leidinggeven aan thuiswerkers

Thuiswerken is de normaal geworden. Maar hoe geef je effectief leiding aan thuiswerkers?
Niets missen? Download dan HIER mijn GRATIS eBook met nuttige tips!